Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Γευσιγνωσία Κρασιών

Για να εκτιμήσετε απόλυτα την ποιότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα μιας ποικιλίας κρασιού, χρειάζεται να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα. Χωρίς αντιπερισπασμούς και με εξαιρετική προσήλωση στη γευστική δοκιμή κρασιών, θα έχετε τη δυνατότητα να κατανοήσετε πλήρως το εύρος της γεύσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Ας δούμε τα βασικότερα μυστικά της γευσιγνωσίας κρασιών, ώστε να αξιολογήσετε το κρασί που δοκιμάζετε με τον καλύτερο τρόπο:

Περιβαλλοντικές Συνθήκες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται οι αντιπερισπασμοί κατά τη γευσιγνωσία του οίνου. Γι’ αυτό και προτιμούνται αίθουσες χωρίς έντονες μυρωδιές και με προσεγμένη θερμοκρασία. Δεν μπορείτε να εκτιμήσετε απόλυτα το κρασί που πίνετε, εάν πλημμυρίζεστε από μυρωδιές μαγειρεμένων φαγητών ή από θορύβους και πολυκοσμία. Το κρασί πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστή αλλά ούτε και πολύ κρύα.

Παρατήρηση640px-merlot_wine_tasting_set_up_at_meerendal

Καθώς παρατηρείτε το κρασί, θα πρέπει να μην υπάρχουν μέσα κομματάκια που δεν ταιριάζουν με την υφή του. Παρομοίως, το κρασί δεν πρέπει να είναι θολό ή να φαίνεται μουχλιασμένο. Για πιο σφαιρική οπτική, ανακινήστε το ποτήρι του κρασιού για να αναδευτεί καλύτερα.

Μυρωδιά

Αν θέλετε να εκτιμήσετε ένα κρασί, χρειάζεται να το μυρίσετε. Υπάρχουν αμέτρητες μυρωδιές που ενδέχεται να αναγνωρίσετε, όπως για παράδειγμα μια φρουτώδη μυρωδιά ή μια μυρωδιά καπνιστού ξύλου. Στην περίπτωση που αναγνωρίσετε μια δυσάρεστη μυρωδιά, καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποιο άλλο κρασί.

Γεύση

Ο τελικός κριτής για τη γευστική δοκιμή του κρασιού είναι πάντοτε η γεύση. Μην πιείτε πολύ κρασί, παρά ρουφήξτε μονάχα μια μικρή γουλιά για να την περιεργαστείτε. Εντοπίστε τις διάφορες γεύσεις που αναμιγνύονται, έτσι ώστε να διαπιστώσετε εάν το κρασί πραγματικά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Η γευσιγνωσία οίνου είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Στην αρχή σίγουρα θα προσπαθείτε να συνειδητοποιήσετε τι πρέπει να προσέξετε περισσότερο σε κάθε γουλιά. Με τον καιρό όμως, ο ουρανίσκος σας θα εκπαιδευτεί καλύτερα και οι αισθήσεις σας θα είναι σε εγρήγορση κάθε φορά που δοκιμάζετε μια νέα ποικιλία κρασιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *