Τι Να Προσέχετε κατά την Αγορά Ενός Κρασιού

Πολλές φορές οι λάτρεις του κρασιού αναγνωρίζουν μικρές λεπτομέρειες σχετικά με το κρασί που δεν μπορούν να τις εξηγήσουν απόλυτα με λόγια. Κάποια κρασιά αρέσουν περισσότερο, ενώ άλλα λιγότερο, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης ποικιλίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους.

Για να μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει την ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση του προϊόντος, οφείλει πρώτα να ξεκαθαρίσει ορισμένες λεπτομέρειες που θα τον διαφωτίσουν σχετικά με την παραγωγή του κρασιού.

Χαρακτηριστιcantina_del_re-1240336042_tκά του Κρασιού

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του κρασιού είναι χωρίς αμφιβολία η ύπαρξη τανινών. Οι τανίνες είναι ουσίες που ξηραίνουν το στόμα και εξισορροπούν τη γεύση του. Ένα κρασί ενδέχεται να έχει μαλακές, μέτριες ή ακόμη και άγριες τανίνες. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη γεύση του κρασιού.

Επιπρόσθετα, η οξύτητα του κρασιού αποτελεί την αναγνώριση των φυσικών οξέων στο στόμα. Εάν νιώθει κανείς την γεύση φρούτων, πολύ πιθανόν να έχει δοκιμάσει ένα κρασί με αυξημένη οξύτητα.

Φυσικά και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθορίζει την ιδιαίτερη γεύση του κρασιού. Υψηλότερο αλκοόλ συνήθως βρίσκεται στα πιο βαριά κρασιά, ενώ χαμηλότερο αλκοόλ συναντάται στα ελαφριά κρασιά. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες βαθμίδες γλυκύτητας στο κρασί. Ορισμένα κρασιά εκπλήσσουν τον ουρανίσκο και την κορυφή της γλώσσας με τη γλυκύτητα που προσφέρουν. Αυτά είναι τα γλυκά κρασιά, ενώ υπάρχουν ακόμη ημίγλυκα και ξηρά.

Αν θέλει κανείς να εμβαθύνει στη μοναδική ποιότητα και υφή ενός κρασιού, καλό είναι να αναζητήσει το σώμα του ή αλλιώς την πυκνότητά του. Μπορεί να την αναγνωρίσει από το αίσθημα που αφήνει κάθε γουλιά. Ένα πυκνό και γεμάτο σώμα αφήνει μια αίσθηση πληρότητας στο στόμα, την οποία δε θα βρει σε άλλα κρασιά.

Ένα καλό κρασί πρέπει να είναι ισορροπημένο. Συνεπώς, εάν επιθυμείτε να πειραματιστείτε με ξεχωριστές γεύσεις, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του κρασιού που σας αρέσουν περισσότερο. Είστε λάτρης του γλυκού κρασιού ή προτιμάτε ένα ξηρό κρασί; Σας αρέσει η φρουτώδης γεύση του ή είστε περισσότερο φανατικός της έντονης επίγευσης και της ελαφριάς πικράδας;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *