Συμβουλές για την Παραγωγή Σπιτικού Κρασιού

Η παραγωγή σπιτικού κρασιού είναι μια υπέροχη διαδικασία, που προσφέρει ένα δημιουργικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας με αγνά υλικά και χωρίς την προσθήκη χημικών. Εάν επιθυμείτε κι εσείς να μάθετε τον τρόπο παραγωγής κρασιού στο σπίτι, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

Πώς Φτιάχνουμε Σπιτικό Κρασί3880658723_0e1d791927_b

  • Πρώτα θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά για την παραγωγή του κρασιού. Διαλέγουμε πάντοτε ποιοτικά σταφύλια και φροντίζουμε να τα αναμίξουμε με τα μπαχαρικά και μυρωδικά της επιλογής μας. Αφού πλύνουμε καλά τα σταφύλια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Στο τέλος προσθέτουμε νερό στη θερμοκρασία που απαιτείται για το είδος κρασιού που επιθυμούμε να φτιάξουμε.
  • Τα υλικά παίρνουν μια πρώτη βράση και μετά τα αφήνουμε σε μια ανοιχτή λεκάνη για κάποιες ημέρες μαζί με ζάχαρη και μαγιά. Με αυτό τον τρόπο, ξεχωρίζεται ο χυμός από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Οτιδήποτε βγαίνει στην επιφάνεια, είναι καλό να το σουρώνουμε και να το πετάμε. Κάθε μέρα ανακατεύουμε καλά.
  • Χρησιμοποιούμε σουρωτήρι ή κόσκινο ή μια μουσελίνα για να στραγγίξουμε το μίγμα. Έπειτα το υγρό τοποθετείται σε ένα δοχείο ζύμωσης, ελέγχοντας τη θερμοκρασία στον χώρο να μην ξεπεράσει τους 25 βαθμούς. Δεν πρέπει να οξειδωθεί το μίγμα, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει το κρασί μας ξύδι. Γι’ αυτό σφραγίζουμε το δοχείο καλά και το αφήνουμε για αρκετές εβδομάδες.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, τοποθετούμε το κρασί σε μπουκάλια και σφραγίζουμε με φελλό. Ύστερα τοποθετούμε τα μπουκάλια σε σκιερό μέρος κι αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου έξι μήνες.

Εάν ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, είναι σίγουρο ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ποιοτικό κρασί και μάλιστα φτιαγμένο από εμάς τους ίδιους. Αξίζει να πειραματιστείτε και ιδιαίτερα αν έχετε σταφύλια από τον κήπο ή το χωράφι σας και θέλετε να τα αξιοποιήσετε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *