Κύπρος: Το Πάντρεμα του Παλιού με το Καινούριο στο Κρασί

Στην ιστορία του κρασιού, της αμπελοκομίας και της οινοπαραγωγής υπάρχουν δύο διακριτοί κόσμοι. Ο παλιός κόσμος αντιμάχεται τον καινούριο, αν και πολύ συχνά παρατηρεί καbottles-1483718_960_720νείς μια προσπάθεια παντρέματος ανάμεσα στις αντιθέσεις. Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτούς τους κόσμους έχουν πολλές εκφάνσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τρόπο παραγωγής και τα εντονότερα χαρακτηριστικά του κρασιού. Είναι σαφές ότι το παλιό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παράδοσης. Από την άλλη μεριά, ο νέος κόσμος αναπαριστά το μοντέρνο και φρέσκο. Όλα αυτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά μπορούν να συνδυαστούν με ένα υπέροχο γευστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο επιδιώκει να κάνει η Κύπρος, εντάσσοντας το καινούριο στο παλιό.

Νέες Ποικιλίες σε Αρχαία Χώματα

Το μέρος είναι παλιό, αρχέγονο και κλασικό. Το έδαφος είναι γόνιμο και ιδιαίτερο, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον επιβλητικό χαρακτήρα του παλιού, που επιβιώνει μοναδικά και σταθερά εδώ και χρόνια.

Από την άλλη μεριά, το καινούριο αντιπροσωπεύει μοντέρνες τεχνικές και μεθόδους παραγωγής οίνου. Επίσης, στο νέο κόσμο θα βρει κανείς εξαιρετικές ποικιλίες από νεοεισερχόμενες στον τομέα της οινοπαραγωγής χώρες. Ποικιλίες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στην παραγωγή κρασιού.

Η Κύπρος έχει αποδειχθεί δεκτική στην αλλαγή. Έχει μάλιστα διαμορφώσει κατάλληλα τις ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στην περιοχή, με σκοπό να πολλαπλασιάσει την παραγωγή και να μεγιστοποιήσει τα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, ποτέ δεν σκέφτηκαν οι επαγγελματίες του κλάδου να διακινδυνεύσουν την απαράμιλλη ποιότητα των κλασικών κρασιών της Κύπρου.

Επομένως η μίξη μεταξύ νέου και παλαιού πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό και με εκλεπτυσμένο τρόπο. Ευτυχώς οι ειδήμονες έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να παντρέψουν με επιτυχία την κλασική παράδοση στην παραγωγή του οίνου με τις σύγχρονες ποικιλίες και τεχνικές. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι αριστουργηματικό και αξίζει να το δοκιμάσετε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *