Το κρασί στην Κύπρο έχει μακραίωνη ιστορία και οι μοναδικές του ποικιλίες συντροφεύουν αρμονικά κάθε περίσταση. Με εντυπωσιακές εξαγωγές και με σημαντικές διακρίσεις διεθνώς, τα κρασιά στην Κύπρο επιβεβαιώνουν την ιστορία τους. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελούν το νέκταρ των Θεών, το γλυκό ελιξίριο που προτιμούν ακόμη και οι εκλεκτοί. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κρασιού στην Κύπρο, γεγονός που προσφέρει ποικιλομορφία και ευελιξία στην αγορά. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις σημαντικότερες ποικιλίες κρασιού στο νησί:

Ποικιλίες Κρασιού στην Κύπρο

  • Μαραθεύτικο: Το Μαραθεύτικο είναι αλλιώς γνωστό ως Βαμβακιά κι αποτελεί μια δημοφιλή ποικιλία ερυθρού οίνου. Εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα σταφύλια στην Κύπρο και με την κατάλληλη επεξεργασία δίνουν μια εξαιρετική ποικιλία. Η γεύση του κρασιού αυτού είναι φρουτώδης και συχνά κυριαρχούν ιδιαίτερες γεύσεις από βύσσινο, μπαχαρικά και σοκολάτα.
  • Ξυνιστέρι: Για τους λάτρεις τοwine-bottles-1180187_960_720υ λευκού κρασιού, το Ξυνιστέρι αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή. Το χρώμα του είναι σχεδόν διάφανο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σχετικά μικρή. Γι’ αυτό και το Ξυνιστέρι συνοδεύει κάθε φαγητό και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.
  • Όφθαλμο: Ένα ακόμη κόκκινο κρασί είναι το Όφθαλμο. Παράγεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το Μαραθεύτικο και το αποτέλεσμα της μακράς ωρίμανσης αυτής της ποικιλίας κρασιού είναι εξαιρετικό. Αν δοκιμάσετε, θα θέλετε να καταναλώνετε μονάχα αυτή τη συγκεκριμένη ποικιλία!
  • Μαύρο: Κόκκινο κρασί και πάλι, το Μαύρο αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παραγωγή στο νησί της Κύπρου. Ως κρασί είναι αρκετά τυπικό, χωρίς ιδιαιτερότητες στη γεύση και τα χαρακτηριστικά του. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει την ποιότητα του Μαύρου.
  • Κουμανταρία: Η Κουμανταρία ή αλλιώς Κουμανδαρία είναι ένα επιδόρπιο κρασί που έχει επιβιώσει ανά τους αιώνες. Αποτελεί μοναδική παραγωγή της Κύπρου και συνδυάζει τις ποικιλίες από Μαύρο και Ξυνιστέρι. Μαζί με αυτά, συνδυάζονται αρμονικά το μέλι και η βανίλια, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά.