Η Ιστορία των Κρασιών της Κύπρου

Ούσα μια από τις αρχαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η Κύπρος διαθέτει μια εξαιρετική ποικιλία κρασιών που έχουν αντέξει στο χρόνο. Απαντάται συχνά σε αρχαία κείμενα η ύπαρξη του κυπριακού νάματος ή αλλιώς του κρασιού της περιοχής. Οι κάτοικοι της Κύπρου διαθέτουν μοναδική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια σταφυλιού και την οινοπαραγωγή. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τα πιο δημοφιλή κρασιά του νησιού;

Ξεκινώντας από την Κουμανταρία (ή Κουμανδαρία), αυτό το κόκκινο γλυκόπιοτο κρασί συναντάται από το 1192 με την εδραίωση των Ναϊτών στην περιοχή. Καλλιεργούσαν λοιπόν τα σταφύλια όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Φανταστείτε μια τέχνη αιώνων ή ακόμη και χιλιετιών να παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Κάπως έτσι διαδόθηκε η παραγωγή του γλυκού οίνου με το όνομα Κουμανταρία, το οποίο παραπέμπει στις διοικητικές περιοχές του νησιού.

Μια ακόμη ποικιλία κυπριακού κρασιού αποτελεί και το Ξυνιστέρι. Αυτά τα σταφύλια επίσης καλλιεργούνται στην Κύπρο εδώ και αιώνες και παράγουν λευκό, ημιδιαφανές κρασί. Είναι πολύ ελαφρύ κρασί και ταιριάζει με κάθε φαγητό και περίσταση. Το είδος αυτό σταφυλιού θα το βρείτε συνήθως σε ασβεστολιθικά εδάφη, μαρτυρώντας την ιδιαιτερότητά του ως ποικιλία.wines-958451_960_720

Στο Μαραθεύτικο συναντάται ένα οξύμωρο σχήμα. Πρόκειται για μια ξεχασμένη ποικιλία, η οποία επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο πριν από κάποιες δεκαετίες. Ωστόσο, έχει γίνει πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους λάτρεις του κρασιού. Το περίεργο είναι ότι η παραγωγή του Μαραθεύτικου δεν έχει μεγάλο εύρος. Λόγω του περιορισμού του αυτού δεν κατέχει μεγάλο μέρος της αγοράς, γεγονός που αποτρέπει την περαιτέρω ανάδειξή του.

Τέλος, υπάρχει το Σπούρτικο ως σπάνια ποικιλία του νησιού της Κύπρου. Η παραγωγή του είναι επίσης περιορισμένη στην περιοχή, αν και προσδίδει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στη γεύση του κρασιού. Συνήθως στην ίδια περιοχή θα συναντήσετε ταυτόχρονη καλλιέργεια Σπούρτικου και Μαραθεύτικου. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι πραγματικά μαγικό, γι’ αυτό και οι δύο αυτές ειδικές γεύσεις του νησιού ενθουσιάζουν κάθε γευσιγνώστη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *