Ελληνικό Κρασί: Από τις Μεγαλύτερες Εξαγωγές της Ελλάδας

Η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Τα αμπέλια καλλιεργούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων, και το κρασί που παρήγαγαν πολλά μέρη της Ελλάδας ήταν πάντα υπέροχο, με μεστή γεύση και ποικίλα αρώματα. Δεν είναι τυχαίο που στην μυθολογία το κρασί χαρακτηριζόταν ως το νέκταρ των θεών και κατείχε σημαντική θέση στο τραπέζι των Ελλήνων.
Πριν από 20 χρόνια περίπου, πολλοί αμπελώνες στην Ελλάδα άρχισαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, σταματώντας με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κρασιού. AssyrtikoΣήμερα, οι απόγονοι των αμπελουργών επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους με τις απαραίτητες γνώσεις και με ιδιαίτερη όρεξη για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.
Με κυρίαρχα μέρη παραγωγής κρασιού την Σαντορίνη, την Σάμο αλλά και την Κρήτη, το ελληνικό κρασί άρχισε να ανεβαίνει και πάλι στην προτίμηση του κόσμου τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Ανάμεσα σε πάρα πολλές φημισμένες ελληνικές ποικιλίες είναι το Ασύρτικο, το οποίο προέρχεται από μια σπάνια λευκή ποικιλία και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές παραγωγές. Ακόμη μια ευρέως διαδεδομένη ποικιλία είναι και το Σαββατιανό, το οποίο καλλιεργείται σε αμπελώνες σε όλη την Ελλάδα και είναι επίσης λευκό.
Αυτή η προσπάθεια να καλλιεργηθούν αμπελώνες και να δημιουργηθούν γευστικές ποικιλίες κρασιών έχει αποδώσει, καθώς Έλληνες αλλά και ξένοι φαίνονται να προτιμούν περισσότερο τις ελληνικές ποικιλίες κρασιών. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί, και τα ελληνικά κρασιά βρίσκονται πλέον σε κάθε πιθανή γωνία του κόσμου.
Όταν κάποιος επισκέπτης βρεθεί σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί, στην Κρήτη ή σε κάποια άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί έναν αμπελώνα και να δει από κοντά την διαδικασία ωρίμανσης και παραγωγής του κρασιού. Σε κάθε αμπελώνα υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς μοναδικές ποικιλίες κρασιών αλλά και να αγοράσει το αγαπημένο του κρασί.

Comments are closed.